Echipa

  1. Acasa
  2. Team

Se spune ca intotdeauna, inceputul este cel mai greu. Asa am pasit eu in aceasta lume a autismului. Mi-a fost foarte greu sa inteleg de ce copilul meu nu ma priveste cand ii vorbesc, de ce nu ma recunoaste ca fiind tatal ei, de ce are un comportament inadecvat varstei. In acel moment am hotarat ca trebuie sa fac ceva.

M-am gandit ca, daca eu reusesc sa inteleg cu adevarat, cum pot sa o ajut, voi sti cum sa ma comport cu ea. Acesta a fost declicul care m-a ajutat sa pornesc proiectul “Centrul de zi Lucia”.

In acest proiect cu multe povesti, copiii fac terapie de specialitate, parintii primesc consiliere psihologica, sociala si juridica, invata cum sa traiasca cu un copil autist in propria casa, dar mai ales invata ca au un copil…special.

George Raican
Presedinte A.N.C.A.A.R. filiala Fetesti

raican1

Elena Chicet
Terapeut si coordonator Centru “Lucia”

elena-centruldezilucia

“Autismul este o lume.”
Primul meu contact cu aceasta lume l-am avut in primavara anului 2008 cand am intalnit un grup de parinti ai caror copii erau diagnosticati cu Tulburari din Spectrul Autist ( TSA) si asa am inceput sa lucrez cu acesti copii. Foarte multe lucruri despre acest sindrom nu stiam la momentul respectiv, insa, dorinta mea de a afla mai multe informatii despre acest subiect si faptul ca imi plac foarte mult copii m-au ajutat sa depasesc orice situatie dificila pe care am intalnit-o in cadrul terapiei.

In tot acest timp, de la fiecare copil cu autism pe care l-am intalnit si cu care am lucrat , am invatat ce este Autismul – “Autismul este o lume”, o lume diferita de a noastra, o lume speciala, in care putem sa intram doar daca si noi ii primim pe ei in lumea noastra, adica daca ii acceptam asa cum sunt.

Am cunoscut specialisti care au coordonat copii cu care am lucrat, dar si pe cei cu care lucrez in prezent, am participat la conferinte, intruniri, manifestari, toate cu teme despre autism , iar de la toti acesti oameni am aflat ce este Autismul, am invatat cum sa ma comport , cum sa vorbesc si cum sa interactionez cu acesti copii. Teoretic este usor, practic situatia unui copil cu autism se personalizeaza, iar programele si metodele de lucru sunt diferite pentru fiecare copil in parte.

Caracteristicile de baza ale unui terapeut ar trebui sa fie : rabdarea, consecventa si seriozitatea. Daca ar fi sa dau timpul inapoi si sa o iau de la capat , as face exact acelasi lucru. Nu mi pare rau de alegerea facuta, iar pentru mai departe nu vreau decat ca Dumnezeu sa ma ajute, sa ma sprijine si sa imi dea acea putere interioara care m-a facut sa fiu acum aici.

“Misiunea mea ca si terapeut este una foarte grea dar nu si imposibila.”
Multi care nu ma cunosc m-ar intreba ce reprezinta pentru mine acest centru si de ce in fiecare zi sunt nelipsita dintre acesti copiii care pentru mine sunt niste copii “speciali”,reprezentand pentru mine o a doua familie.

Desi pentru multi dintre noi autismul ar reperzenta un handicap,pentru mine acest lucru este o motivatie in plus pentru a depune mai multa munca si mult sufet in ceea ce fac. Autismul este stratificat ,mai exzact fiecare copil este diferit cu o personalitate aparte si cu reactii distincte.

Diferenta dintre teoretic si practic este absolut vizibila si evidenta.Imi place sa intrru in contact cu acesti copii speciali,sa am rabdarea necesara si dragostea pentru dorinta de a le vedea zambetul pe buze si de ai ajuta si a munci cu ei din greu pentru ca atunci cand va fii nevoie ei sa se poata descurca independent.acesta este scopul meu.

Elena Tudorache
Terapeut “Lucia”

elenavintila-centruldezilucia

Gadei Anicuta
Terapeut “Lucia”

gadei-anicuta-terapeut-centruldezilucia

“In primul rand trebuie sa construiesti un pod catre lumea copilului tau. Abia atunci poti sa-ti iei copilul de mana si sa-l calauzesti inapoi peste pod catre lumea ta.”

Imi amintesc cu emotie ziua in care am pasit in centru. A fost asemeni primei zi de scoala, erau primi pasi intr-o lume pe care nu o cumosteam decat de la TV, o lume pura si inocenta. Teoretic este usor, dar practic este greu, trebuie sa iubesti copii, sa te inarmezi cu rabdare, perseverenta si sa nu uiti cea ce este cel mai important, ca sunt persoane speciale.
Un chip angelic m-a intampinat si mi-a intins mana increzator spunandu-mi “Vreau sa lucrez cu tine!”

Am inceput cu pasi mici si sovaielnici, stiam ca nu va fi usor, ca va fi un drum greu si anevoios, dar nu imposibil. Fiecare copil este special, unic, trebuie sa te adaptezi cerintelor lui, sa incerci sa-l intelegi cat mai bine pentru a-l ajuta. Fiecare progres al lui pentru mine ca terapeut este un motiv de bucurie. Satisfactia ce o ai dupa o zi de munca este mare. Nicio zi nu seamana cu alta, fiecare zi este o noua provocare, un test. Dar sa nu uitam primul scop, functie al folosiri limbajului este de a indeplini nevoile si dorintele.

Vreau sa le multumesc acestor copii ca m-au acceptat in viata lor, ca-mi dau voie sa-i ajut sa invete sa devina independenti. Noi toti stim ca ei pot, deoarece ei lupta din prima clipa de viata, ei sunt niste luptatori innascuti.

“Nu trebuie sa accepti limitarile ce i s-au atribuit copilului tau. El are capacitatea de a invata si de a comunica, de a simti fericirea adevarata si de a creea relatii calde, satisfacatoare si pline de iubire.”

„In viata nimic nu este intamplator!”

Nu a fost intamplator nici cum am ajuns eu sa fac parte din echipa Centrului de Zi Lucia. Cred ca viata iti ofera ceea ce ai nevoie exact la momentul potrivit si te pune fata in fata cu oamenii cu care esti compatibil tot la momentul potrivit. Asa mi s-a intamplat si mie. In momentul in care am avut sansa de a vedea si de a decide, dupa o perioada de proba, daca pot sa ma adaptez mediului si cerintelor pe care un terapeut trebuie sa le aiba pentru a putea lucra cu persoanele cu TSA, atunci am cunoscut o alta latura a mea.

O latura care are legatura cu sufletul oamenilor, cu viata semenilor, dar mai ales cu ceea ce inseamna sa te implici, sa-ti pese, sa incurajezi, sa asculti, sa mangai, sa fii omul pe care se poate baza cineva la bine, dar mai ales la greu.

Am trecut prin toate etapele unui incepator si dupa aproape 2 ani am ajuns sa pot spune despre mine ca ma aflu in locul potrivit si ca am ales sa fac ceea ce mi place. Autismul nu se trateaza cu pastile pentru ca nu este o boala, dar se vindeca cu multa dragoste si toleranta pentru ca este vorba de suflet.

Diferenta dintre teoretic si practic este absolut vizibila si evidenta.Imi place sa intrru in contact cu acesti copii speciali,sa am rabdarea necesara si dragostea pentru dorinta de a le vedea zambetul pe buze si de ai ajuta si a munci cu ei din greu pentru ca atunci cand va fii nevoie ei sa se poata descurca independent.acesta este scopul meu.

Dumitrache Ionica
Terapeut “Lucia”

dumitrache-ionica-terapeut-centruldezilucia