Geanina Vaida - Psihoterapeut voluntar "Lucia"


Activitatea mea la Centrul de zi Lucia este abia la inceput. Se stie ca inceputurile sunt intotdeauna mai dificile, cu atat mai mult aceasta prima activitate a mea ca voluntar intr-o lume despre care nu stiam prea multe.


Fiind studenta in cadrul facultatii de Psihologie si Stiintele educatiei, specializarea Pedagogia Invatamantului primar si prescolar, mi-am facut curaj si am acceptat sa fiu voluntar si sa lucrez cu copiii cu autism din Centrul Lucia, lucru care ma va ajuta in viitoarea mea profesie intrucat, ca viitor profesor de invatamant primar si prescolar, sunt de acord si sustin integrarea copiilor cu dizabilitati in scoala de masa si, cu sufletul deschis, in clasa mea.


Cred ca nu intamplator numele ramurii care se refera la copiii cu dizabilitati este Psihopedagogie speciala. Da! Copiii cu dizabilitati sunt de-a dreptul speciali! Acestia nu trebuie sa "sperie" pe nimeni, nici nu trebuie sa fie etichetati sau marginalizati, ci dimpotriva. Copilul cu dizabilitati - fie ca e vorba de autism, dizabilitate de intelect sau orice alta dizabilitate - nu trebuie privit ca o povara, ci din contra, ca o binecuvantare, o cale de vindecare a sufletului, de mantuire. In general, copiii sunt o binecuvantare a familiei, cu atat mai mult cei "speciali". Fiind parintele unui copil special, deveniti la randul vostru special. In acest sens vin in sprijin cuvintele Sf. Ioan Gura-de-Aur "De va suferi cineva durerile si va multumi, a luat cununa de mucenic. Iar daca copilul este bolnav si mama sa Ii multumeste lui Dumnezeu, lucrul acesta maicii ii este cununa."