Image Image Image
Ce este Autismul?

Autismul este o tulburare neurobiologica in care sunt afectate dezvoltarea normala a abilitatilor de comunicare, interactiune sociala, a functiilor cognitive si a comportamentului. Cum depistam cu usurinta semnele autismului?
Copilul:
- Evita contactul vizual
- NU raspunde la numele sau
- Flutura mainile, se invarte in cerc, merge pe varfuri, se balanseaza de pe un picior pe altul sau alte stereotipii
- Nu arata cu degetul
- Nu suporta sau este indiferent la zgomote puternice
- Nu sesizeaza pericolele
- Este autoagresiv sau heteroagresiv pentru ca nu-si poate controla frustrarile
- Are dificultati in a-si arata emotiile si a le intelege pe ale celorlalti
- Poate avea preferinte alimentare bizare
- Pare insensibil la durere
Daca observati cateva din aceste semne la copilul dvs. este de preferat sa apelati la un specialist in recuperarea copiilor cu autism.

Scurt Istoric

Inainte ca asociatia sa se constituie in persoana juridica, ea a existat ca si grup de initiativa al parintilor. Iunie 2012 a fost punctul de inceput al grupului de initiativa. al parintilor reprezentata de Raican George si Slobozeanu Sanda, in colaborare cu Primaria Municipiului Fetesti, in speta domnul primar Gheorghe Catrinoiu si conducerea ANCAAR reprezentata de presedinta acesteia, d-na Georgeta Crisu, am reusit printr-un efort comun infiintarea asociatiei ANCAAR Filiala Fetesti Centrul de zi Lucia. Perioada de tranzitie de la grup de initiativa la asociatie cu personalitate juridica a fost de 2 luni, mai exact pe data de 7 August 2012 asociatia a dobandit statutul de persoana juridica. Una dintre primele activitati ale asociatiei a fost dezvoltarea unei campanii pentru obtinerea spatiu locativ unde ne desfasuram in prezent activitatea.

Centrul "LUCIA" - Infiintare
La inceput La inceput La inceput La inceput

In urma sedintei consiliului local al Municipiului Fetesti din data de 30.08.2012, dupa o prezentare a proiectului grupului de initiativa al parintilor, in fata domnului primar al municipiului Fetesti domnul Gheorghe Catrinoiu precum si a membrilor cabinetului condus de acesta, am obtinut cu majoritate de voturi acordarea spatiului din strada Calarasi nr.402 Fetesti adica Centrul de zi Lucia.Centrul dispune de dotari corespunzatoare standardelor, jocuri educative, calculatoare, oglinzi logopedice, etc.- toate obtinute numai prin donatii. La inceput nu se stiau multe despre autism, cei mai multi aveau prejudecati vis-a-vis de copiii cu autism, dar mai tarziu parintii au depasit barierele impuse de comunitatile din care fac parte si au demonstrat ca: Copiii cu autism sunt tot copii, doar ca ei sunt mai speciali! Autismul nu este o boala contagioasa dar indiferenta da.