Ionela Vaida - Psihoterapeut "Lucia"

Când m-am înscris la facultate, m-am înscris cu scopul ca apoi sa am o profesie speciala asa ca am ales specializarea Psihopedagogie speciala. Etimologic, Psihopedagogia speciala reprezinta stiinta dezvoltarii psihice (psihologie speciala), pentru a se realiza educatia speciala (pedagogie speciala), practic însa, atunci când lucrezi cu persoane cu dizabilitati nu este suficient sa fii un bun profesionist, ci trebuie sa fii înzestrat cu anumite caracteristici: rabdare, perseverenta, seriozitate si cea mai importanta iubire fata de ceilalti. Pot afirma ca a fost o alegere pe care nu o regret, întrucât în urma finalizarii studiilor am reusit sa descopar lucrurile care conteaza cu adevarat în viata si în acelasi timp m-am descoperit pe mine.

Anuntul despre angajarea unui terapeut la Centrul de zi Lucia a venit în momentul potrivit, exact in perioada finalizarii studiilor, si astfel am decis sa ma întorc în Fetesti, bucurându-ma ca si aici se fac lucruri minunate în acest domeniu. Noua experineta din Centrul Lucia mi-a întarit credinta în ideea ca nu trebuie sa ai neaparat un motiv pentru a ajuta. Aici am avut ocazia sa aplic informatiile dobândite în urma cursurilor, a practicii si a activitatilor de voluntariat pe care le-am desfasurat si am descoperit ca fiecare copil cu care intru în contact reprezinta si un alt prilej de a învata lucruri noi. Consider ca de la acesti copii putem învata multe lucruri: începând de la aprecierea lucrurilor simple pâna la depasirea propriilor limite. Ei ne ofera zilnic lectii de viata, ne învata cum sa fim buni, ne arata cum vointa si perseverenta pot misca munti, ne spun fara a ne vorbi ce este iubirea.

Scopul final în lucrul cu copiii cu dizabilitati îl repretinta inegrarea acestora în societate, de aceea ar trebui sa întelegem ca nu este suficient ca ei sa se adapteze la cerintele noastre, ci si ca noi sa ne adaptam la nevoile lor.